Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/48262
Title: Значення олігосахаридів грудного молока у вигодовуванні немовлят (огляд літератури)
Other Titles: The importance of breast milk oligosaccharides in the feeding of infant (literature review)
Authors: Горленко, Олеся Михайлівна
Переста, Маріанна Іванівна
Ленченко, Агнета Вінцеївна
Лукащук, Світлана Василівна
Томей, Адріан Іванович
Keywords: грудне молоко, олігосахариди, захисні функції, кишкова мікробіота, breast milk, oligosaccharides, protective functions, intestinal microbiota
Issue Date: 2021
Citation: Значення олігосахаридів грудного молока у вигодовуванні немовлят (огляд літератури) / О. М. Горленко, М. І. Переста, М. В. Лукащук та ін. // Проблеми клінічної педіатрії, 2021. Вип. 4 (54). С. 6–12.
Series/Report no.: Проблеми клінічної педіатрії;
Abstract: Вступ. Грудне молоко матері є унікальним натуральним продуктом харчування для новонароджених. Воно містить усі поживні речовини, які необхідні для розвитку та росту дитини протягом перших місяців життя. Одним із важливих компонентів грудного молока є олігосахариди. Мета дослідження. Збір і аналіз сучасних літературних даних щодо властивостей олігосахаридів та їх впливу на стан здоров’я дитини. Матеріали та методи. Проведений аналітичний огляд зарубіжної літератури, що висвітлює питання значення олігосахаридів грудного молока. Результати досліджень. Олігосахариди грудного молока мають важливе значення для стану здоров’я немовляти, адже володіють захисними властивостями. Вони перешкоджають адгезії патогенів і токсинів на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, що сприяє зниженню рівня прозапальних цитокінів і попереджає порушення цілісності стінки кишківника. Олігосахариди мають також імуномодулюючу дію, яка здійснюється за допомогою складних механізмів зв’язку олігосахаридів із рецепторами – лектинами. Висновки. Олігосахариди є унікальним компонентом грудного молока. Завдяки особливостям своєї будови вони здатні стимулювати імунну систему дитини та захищати її організм від бактеріальних і вірусних інфекцій.
Introduction. Breast milk is a unique natural food for newborns. It contains all the nutrients necessary for the development and growth of the child during the first months of life. Oligosaccharides are one of the important components of breast milk. The aim. Collection and analysis of modern literature data on the properties of oligosaccharides and their impact in the child́̕s health. Materials and methods. An analytical review of foreign literature, which highlights the importance of oligosaccharides in breast milk was conducted. Results. Breast milk oligosaccharides are important for the baby’s health because they have protective properties. They prevent the adhesion of pathogens and toxins to the gastrointestinal tract mucous, which reduces the level of pro-inflammatory cytokines and prevents disruption of the intestinal wall integrity. Oligosaccharides have an immunomodulatory effect also, which is carried out by complex mechanisms of oligosaccharides com munication with lectin receptors Conclusions. Thus, oligosaccharides are a unique component of breast milk. They are able to stimulate the child’s immune system and protect its body from bacterial and viral infections due to their structural features.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/48262
ISSN: 1998-6475
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри педіатрії з дитячими інфекційними хворобами

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6-12.pdf382.66 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.