Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/48262
Название: Значення олігосахаридів грудного молока у вигодовуванні немовлят (огляд літератури)
Другие названия: The importance of breast milk oligosaccharides in the feeding of infant (literature review)
Авторы: Горленко, Олеся Михайлівна
Переста, Маріанна Іванівна
Ленченко, Агнета Вінцеївна
Лукащук, Світлана Василівна
Томей, Адріан Іванович
Ключевые слова: грудне молоко, олігосахариди, захисні функції, кишкова мікробіота, breast milk, oligosaccharides, protective functions, intestinal microbiota
Дата публикации: 2021
Библиографическое описание: Значення олігосахаридів грудного молока у вигодовуванні немовлят (огляд літератури) / О. М. Горленко, М. І. Переста, М. В. Лукащук та ін. // Проблеми клінічної педіатрії, 2021. Вип. 4 (54). С. 6–12.
Серия/номер: Проблеми клінічної педіатрії;
Краткий осмотр (реферат): Вступ. Грудне молоко матері є унікальним натуральним продуктом харчування для новонароджених. Воно містить усі поживні речовини, які необхідні для розвитку та росту дитини протягом перших місяців життя. Одним із важливих компонентів грудного молока є олігосахариди. Мета дослідження. Збір і аналіз сучасних літературних даних щодо властивостей олігосахаридів та їх впливу на стан здоров’я дитини. Матеріали та методи. Проведений аналітичний огляд зарубіжної літератури, що висвітлює питання значення олігосахаридів грудного молока. Результати досліджень. Олігосахариди грудного молока мають важливе значення для стану здоров’я немовляти, адже володіють захисними властивостями. Вони перешкоджають адгезії патогенів і токсинів на слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, що сприяє зниженню рівня прозапальних цитокінів і попереджає порушення цілісності стінки кишківника. Олігосахариди мають також імуномодулюючу дію, яка здійснюється за допомогою складних механізмів зв’язку олігосахаридів із рецепторами – лектинами. Висновки. Олігосахариди є унікальним компонентом грудного молока. Завдяки особливостям своєї будови вони здатні стимулювати імунну систему дитини та захищати її організм від бактеріальних і вірусних інфекцій.
Introduction. Breast milk is a unique natural food for newborns. It contains all the nutrients necessary for the development and growth of the child during the first months of life. Oligosaccharides are one of the important components of breast milk. The aim. Collection and analysis of modern literature data on the properties of oligosaccharides and their impact in the child́̕s health. Materials and methods. An analytical review of foreign literature, which highlights the importance of oligosaccharides in breast milk was conducted. Results. Breast milk oligosaccharides are important for the baby’s health because they have protective properties. They prevent the adhesion of pathogens and toxins to the gastrointestinal tract mucous, which reduces the level of pro-inflammatory cytokines and prevents disruption of the intestinal wall integrity. Oligosaccharides have an immunomodulatory effect also, which is carried out by complex mechanisms of oligosaccharides com munication with lectin receptors Conclusions. Thus, oligosaccharides are a unique component of breast milk. They are able to stimulate the child’s immune system and protect its body from bacterial and viral infections due to their structural features.
Тип: Text
Тип публикации: Стаття
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/48262
ISSN: 1998-6475
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри педіатрії з дитячими інфекційними хворобами

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
6-12.pdf382.66 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.