Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/49395
Title: Правова ідеологія та правовий моніторинг як фактори забезпечення єдиного конституційно-правового простору
Authors: Васильчук, Лариса Богданівна
Keywords: Ключові слова: правовий простір, конституційно-правовий простір, єдність конституційно-правового простору, правова ідеологія, правовий моніторинг
Issue Date: 2019
Citation: Васильчук Л.Б. Правова ідеологія та правовий моніторинг як фактори забезпечення єдиного конституційно-правового простору. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2019. Вип. 58. Т.1. С.72-76.
Abstract: Визначено, що серед складових елементів механізму забезпечення єдиного правового простору можна виділити не тільки систему органів державної влади. Важливе значення мають й певні фактори, що сприяють практичній реалізації основоположного принципу побудови держави. Серед них, на наш погляд, передусім слід виділити ідеологічні заходи. Вказується, що ідеологія являє собою сукупність різних ідей і уявлень щодо явищ дійсності, вона відображає сучасний стан суспільства. У справі забезпечення верховенства конституції і законів України, однакового застосування нормативно-правових актів важливим є формування відповідної правової культури, поваги до закону, відповідної правосвідомості і правової грамотності. Встановлено, що правова ідеологія може бути визначена як сукупність правових ідей, теорій, поглядів, які в концептуальному вимірі є визначальним фактором забезпечення існування в державі єдиного правового простору в умовах проведення конституційно-правової реформи. При цьому моніторинг правового простору є цілеспрямованою діяльністю державних органів з аналізу якісного стану нормативно-правових актів, правозастосовчої практики та, за його результатами, здійснення державних заходів щодо вдосконалення правового регулювання суспільних відносин. З метою вирішення сучасних проблем розвитку законодавства в Україні юридична наука має розробити концепцію проведення правового моніторингу – систему теоретичних та практичних методів дослідження, спрямованих на отримання інформації, необхідної передусім для забезпечення єдності правового простору.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/49395
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри конституційного права та порівняльного правознавства

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6-72-76 (1).pdf755.18 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.