Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/50373
Title: Типові чи девіантні: розрахунок евклідової відстані для аналізу особливостей регіонального голосування в Україні на парламентських виборах 1998–2014 років
Authors: Остапець, Юрій Олександрович
Манайло-Приходько, Рената Юріївна
Keywords: Україна, евклідова відстань, парламентські вибори, політичні партії
Issue Date: 2018
Publisher: Чернівці: Букрек
Citation: Остапець Ю., Манайло-Приходько Р. Типові чи девіантні: розрахунок евклідової відстані для аналізу особливостей регіонального голосування в Україні на парламентських виборах 1998–2014 років. Розвиток політичної науки: європейські практики та національні перспективи: матеріали VIII Міжнародної конференції, Чернівці, 17 квітня 2018 р. Чернівці: Букрек, 2018. С. 77–83.
Abstract: Охарактеризовано регіональні особливості парламентських виборів в Україні упродовж 1998–2014 рр. Зазначено, що дослідження націоналізації / регіоналізації партійної системи обов’язково повинно включати виокремлення типових і девіантних регіонів. Типові регіони голосують як країна в цілому, являючи собою її зменшену копію. Виокремлення девіантних регіонів дозволяє виявити території, які демонструють найбільші відхилення. Деякі з таких територій можуть бути слабоінтегрованими в політичний простір країни і бути джерелом сепаратистських настроїв. За результатами парламентських виборів 1998–2014 рр. розрахована евклідова відстань для всіх регіонів України та зроблені відповідні висновки: а) виокремлені типові та девіантні електоральні регіони в Україні; б) вказані причини електоральних відхилень від медіанного голосування; в) констатована аномальність відхилень у деяких девіантних регіонах. Зазначено, що однією із причин аномальних відхилень при голосуванні є наявність регіональних політичних партій.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/50373
ISBN: 978-966-399-893-0
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.