Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/50659
Title: ЩІЛЬНІСТЬ ЛІМФОЦИТІВ У ЧАСТОЧКАХ ЗАГРУДНИННОЇ ЗАЛОЗИ БІЛИХ ЩУРІВ В НОРМІ ТА ПРИ ВПЛИВІ СОЛЕЙ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ ВПРОДО
Authors: Головацький, Андрій Степанович
Добрянська, Еріка Степанівна
Піцур, Діана Юріївна
Вацик, Наталія Сергіївна
Йовбак, Тетяна
Keywords: Keywords: thymus, lobules of thymus, lymphocytes, salts of heavy metals, density of lymphocytes.
Issue Date: Dec-2019
Publisher: RS Global Sp. z O.O. Warsaw, Poland 2019
Abstract: Важкі метали (залізо, мідь, молібден, кобальт, марганець тощо) належать до мікроелементів, що присутні в живих істотах у дуже низьких концентраціях [1, 2, 3, 4, 5, 7, 12, 13]. Нестача а також надлишок мікроелементів в організмі спричинює різні захворювання. У процесі еволюції живі організми виробили здатність до накопичування важких металів. У зв'язку з інтенсивним забрудненням довкілля, властивість «накопичувати» спричинила надмірне нагромадження важких металів в організмі людини [1– 5, 7, 12, 13]. У повсякденному житті накопичувальне отруєння організму людини важкими металами відбувається через харчові продукти та воду. Неочищені і недостатньо очищені промислові, господарсько-побутові, стічні води потрапляють до криниць приватних садиб. Проте досить часто вода зі свердловини глибиною до 100 м містить значні домішки важких металів, передусім заліза і марганцю, цинку та міді [1,3,5,7]. Саме це і обумовило мету нашого дослідження: визначити закономірності зміни щільності великих, середніх та малих лімфоцитів у часточках загруднинної залози безпородних білих щурів - самців репродуктивного віку при вживанні з водою незначних доз солей важких металів упродовж двох місяців.
Description: Важкі метали (залізо, мідь, молібден, кобальт, марганець тощо) належать до мікроелементів, що присутні в живих істотах у дуже низьких концентраціях [1, 2, 3, 4, 5, 7, 12, 13]. Нестача а також надлишок мікроелементів в організмі спричинює різні захворювання. У процесі еволюції живі організми виробили здатність до накопичування важких металів. У зв'язку з інтенсивним забрудненням довкілля, властивість «накопичувати» спричинила надмірне нагромадження важких металів в організмі людини [1– 5, 7, 12, 13]. У повсякденному житті накопичувальне отруєння організму людини важкими металами відбувається через харчові продукти та воду. Неочищені і недостатньо очищені промислові, господарсько-побутові, стічні води потрапляють до криниць приватних садиб. Проте досить часто вода зі свердловини глибиною до 100 м містить значні домішки важких металів, передусім заліза і марганцю, цинку та міді [1,3,5,7]. Саме це і обумовило мету нашого дослідження: визначити закономірності зміни щільності великих, середніх та малих лімфоцитів у часточках загруднинної залози безпородних білих щурів - самців репродуктивного віку при вживанні з водою незначних доз солей важких металів упродовж двох місяців.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/50659
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри анатомії людини та гістології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Сборник 28.12.2019 2 том.pdf15.3 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.