Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/51536
Title: Особливості клініки, формування та комплексного лікування віддалених проявів посттравматичного стресового ґенезу
Other Titles: Clinical features, formation and complex treatment of term manifestations of post-traumatic stress disorder
Authors: Бучок, Юрій Степанович
Підкоритов, Валерій Семенович
Шестопалова, Людмила Федорівна
Keywords: посттравматичний стресовий розлад, віддалені прояви, діти, комплексне лікування
Issue Date: 2016
Publisher: Харків: Видавець Строков Д.В.
Citation: Підкоритов В. С., Шестопалова Л. Ф., Бучок Ю. С. Особливості клініки, формування та комплексного лікування віддалених проявів посттравматичного стресового ґенезу //Соціально-стресові розлади (клініка, діагностика, профілактика): колективна монографія за ред. проф. П. В. Волошина, проф. Н. О. Марути. – Харків : Видавець Строков Д. В., 2016. – С. 209–229.
Abstract: Дослідження мало лонгитудінальний характер і складалось з двох етапів. Перший етап був реалізований у 2001 – 2002 рр., коли було здійснено клініко-психопатологічне обстеження 305 дітей 9 – 15 років (учнів 3 – 8 класів шести загальноосвітніх шкіл Хустського району Закарпатської області), які перенесли масивний психотравмуючий вплив катастрофічних повеней – однократний, внаслідок повені 1998 р. (98 осіб) та двократний – через повені 1998 та 2001 рр. (207 дітей). Катастрофічність перенесеної події виражалась у затопленні домівок та придомових територій, загибелі домашніх тварин, відсутності зв’язку та своєчасної допомоги з «великої землі», відірваності від світу та виникнення внаслідок цього відчуття покинутості й відчаю. Постраждалі, а також і їх мікросоціальне оточення, спостерігалися у фахівців включно до 2002 року. На цьому етапі частина дітей (136 осіб) отримали своєчасну терапевтичну допомогу, що призвело до поліпшення їх психічного стану.
Type: Text
Publication type: Розділ монографії
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/51536
ISBN: 978-966-2571-11-0
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.