Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/52289
Title: Особливості мотиваційної структури особистості як складника індивідуальної моделі психологічного здоров’я у хворих на депресивні розлади.
Other Titles: Peculiarities of the motivational structure of the personality as a component of the individual model of psychological health in patients with depressive disorders
Authors: Бучок, Юрій Степанович
Шестопалова, Людмила Федорівна
Луцик, Володимир Леонідович
Марута, Оксана Сергіївна
Keywords: депресивні розлади, мотиваційна структура особистості, рівень щастя, індивідуальна модель психологічного здоров’я, психологічне благополуччя, психокорекція, емоційні стани
Issue Date: 2023
Publisher: ДУ "ІНСТИТУТ НЕВРОЛОГІЇ, ПСИХІАТРІЇ ТА НАРКОЛОГІЇ АМН УКРАЇНИ"
Citation: Шестопалова Л.Ф., Марута О.С., Луцик В.Л., Бучок Ю.С. Особливості мотиваційної структури особистості як складника індивідуальної моделі психологічного здоров’я у хворих на депресивні розлади. Український вісник психоневрології. – Т. 31, вип. 2 (115). – 2023.- С. 79-83.
Abstract: Метою цієї роботи було досліджування мотиваційної структури особистості як складника індивідуальної моделі психологічного здоров’я, комплексу основних психологічних та соціально-психологічних чинників, пов’язаних з її формуванням у хворих на депресивні розлади, та їх чутливість до психокорекційних заходів. Показано, що при депресивних розладах відбувається деформація індивідуальної моделі психологічного здоров’я. Це проявляється у негативній динаміці факторів гуманістичної, творчої та духовної спрямованості, зниженні цінності стратегічного планування, одночасно зі збільшенням потреби у соціальній та сімейній підтримці, а також посиленням виразності індивідуалізму. Також у пацієнтів із депресивними розладами виявлено істотне зниження рівня щастя. Водночас з цим до діагностичних критеріїв патопсихологічних ознак пацієнтів з депресивними розладами були віднесені такі показники психологічного благополуччя: «Управління середовищем», «Людина як відкрита система», «Баланс афекту» та «Позитивні відносини». Застосування методики психологічної корекції емоційного стану у хворих на де- пресивні розлади привело до істотного збільшення рівня щастя таких пацієнтів (на 36,94 %), підвищення показників стратегічної і творчої спрямованості, зменшення потреби у соціальній підтримці. Також гармонізовано індивідуальну модель психоло- гічного здоров’я, що виявлялося у збільшенні показників шкал «Стратегічний вектор» та «Творчий вектор» (на 2,06 та 2,15 балів відповідно), зменшенні «Просоціального вектора» на 2,1 бала. Найчутливішими до психокорекції компонентами психологічного благополуччя були шкали «Баланс афекту» (зниження на 8,32 бали), «Управління середо- вищем» (зменшення на 9,71 бала) та поліпшення «Позитивних стосунків» на 11,14 бали.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/52289
ISSN: 2079-0325
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри неврології, нейрохірургії та психіатрії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ОСОБЛИВОСТІ МОТИВАЦІЙНОЇ СТРУКТУРИ ОСОБИСТОСТІ.pdfСтаття320.54 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.