Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/53638
Title: Доба нового часу у періодизаційних схемах історичної науки в Україні: понятійний апарат і методологічні засади
Authors: Інна Туряниця, Юрій Ісак, Ярослав Андрусяк
Keywords: Новий час, ранньомодерний час, Середні віки, періодизація історії, понятійний апарат, Україна, Європа, Центральна і Східна Європа, методологія.
Issue Date: 2023
Publisher: Mezinárodní Ekonomický Institut s.r.o.
Citation: Туряниця І., Ісак Ю., Андрусяк Я. Доба нового часу у періодизаційних схемах історичної науки в Україні: понятійний апарат і методологічні засади // Věda a perspektivy: Multidisciplinární mezinárodní vědecký magazín. – Praha, 2023. – № 8 (27). – S. 332-350. DOI: https://doi.org/10.52058/2695-1592-2023-8(27)-332-350.
Abstract: Метою статті є вивчення питання про особливості понятійного апарату і методологічні засади періодизації доби Нового часу в історичній науці в Україні. Розкрито актуальність проблеми, зокрема в аспекті наявності розмаїття періодизаційних підходів в галузі всесвітньої історії. До прикладу, епоха Нового часу може навіть «зникнути» при спробі узгодження різних підходів і концепцій в розрізі визначення меж різних історичних періодів, їх специфіки стосовно тих чи інших країн та регіонів тощо. Авторами проаналізовано погляди провідних українських і зарубіжних фахівців окресленої проблематики і запропоновано шляхи якісного покращення роботи стосовно вироблення і модернізації відповідних дослідницьких концептів та підходів, зокрема в контексті потреби включення періодизації української історії до загальноєвропейської перспективи, а також в загальноєвропейський і світовий історичні контексти та процеси. На прикладі історії Нового часу висвітлено проблему «проміжних зон», яка набула особливого значення в рамках лінійно-стадіальних підходів до періодизації історичного процесу. Показано, що в осмисленні істориками України проблем періодизації історії, зокрема доби Нового часу можна окреслити такі їх точки уваги і рівні аналізу: хронологічні межі та відмінності між історичними епохами, зокрема добою Нового часу і Середньовіччям, роль перехідних епох в формуванні основних рис європейської цивілізації, еволюція держави, церкви, соціальної структури, масового та індивідуального світогляду в зв’язку з розвитком культури тощо.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/53638
ISSN: 2695-1592
Appears in Collections:Наукови публікації кафедри Античності, Середньовіччя та історії України домодерної доби
Наукові публікації кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Стаття.pdf298.58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.