Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/53704
Title: Деякі питання щодо механізму реалізації права особи на евтаназію
Authors: Заборовський, Віктор Вікторович
Черевко, Павло Павлович
Keywords: 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право, евтаназія; право особи на евтаназію; смерть особи; спадкування; заповіт життя; запит на евтаназію.
Issue Date: 2022
Publisher: ДВНЗ "Ужгородський національний університет"
Citation: Заборовський В.В., Черевко П.П. Деякі питання щодо механізму реалізації права особи на евтаназію. Аналітично-порівняльне правознавство. 2022. № 2. С. 79-83. https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.02.14
Abstract: Дана стаття присвячена розкриттю питань, які пов’язані із з’ясуванням загальних рис інституту «евтаназії» та його впливу на виникнення і при- пинення цивільно-правових відносин, а також питань щодо необхідності існування належного механізму його реалізації. В рамках даної статті було досліджено різ- ні підходи науковців, а також розкрито позицію законодавців зарубіжних країн щодо можливо- сті використання інституту «евтаназії». Основна увага присвячується, зокрема, розкриттю прак- тичних аспектів механізму реалізації права фізич- ної особи на евтаназію, виходячи насамперед з досвіду законодавців тих країн, які допускають можливість її застосування (США, Ізраїлю, Швей- царії, Великобританії тощо). Аналізується також позиція Європейського суду з прав людини щодо можливості закріплення на законодавчому рівні відповідної країни права особи на евтаназію. Для досягнення поставленої мети, авторами були застосовані характерні для правової науки методи. Дослідження проводилося із застосуван- ням насамперед формально-логічного та систем- но-структурного методів, а також діалектичного методу пізнання правової дійсності Аргументується позиція, згідно з якою в разі закріплення в національному законодавстві пра- ва особи на евтаназію, його реалізація потре- бує вироблення належного механізму, який би відстоював інтереси такої особи та насамперед мінімізував вплив потенційних спадкоємців та медичного персоналу на здійснення свідомого та добровільного волевиявлення щодо евтана- зії. Акцентується увага на тому, що відповідний механізм реалізації права на евтаназію потребує відсутності зацікавленості як з боку свідків, так і медичного персоналу, а також необхідності де- тальної регламентації процедури прийняття рі- шення щодо евтаназії.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/53704
Appears in Collections:Аналітично-порівняльне правознавство. Вип. 2 2022
Наукові публікації кафедри цивільного права та процесу



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.