Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/53710
Title: Визнання договору недійсним як спосіб захисту цивільних прав та інтересів осіб
Authors: Заборовський, Віктор Вікторович
Булеца, Сібілла Богданівна
Нечипорук, Любов Дмитрівна
Тегза, Антоніна Василівна
Keywords: 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право, недійсність правочину; мо- раль; права та інтереси; оспорювані правочи- ни; підстави визнання правочину недійсними; помилка; введення в оману; вплив тяжкої об- ставини; фізичний та психологічний тиск.
Issue Date: 2022
Publisher: ДВНЗ "Ужгородський національний університет"
Citation: Булеца С.Б., Заборовський В.В., Нечипорук Л.Д., Тегза А.В. Визнання договору недійсним як спосіб захисту цивільних прав та інтересів осіб. Аналітично-порівняльне правознавство. 2022. № 6. С. 75-82. https://doi.org/10.24144/2788-6018.2022.06.14
Abstract: Стаття присвячена розкриттю сутності інсти- туту визнання договору недійсним як способу захисту цивільних прав та інтересів. Загалом, в статті аналізуються види недійсних договорів за складом спору, основні ознаки недійсних та оспорюваних правочинів, термін оскарження недійсних правочинів та підстави, що спричи- нили визнання договору недійсним. Розгляда- ються проблеми визнання договору нікчемним як самостійного засобу захисту цивільних прав. Акцентується увагу на тому, що швидкий розвиток ринкових відносин, вимагає стабіль- ності договірних структур, які забезпечуються їх дійсністю. Однак у силу різних причин пра- вочин може визнаватися недійсним. Факт наяв- ності недоліків передбачених Цивільним кодек- сом України є підставою для звернення до суду з вимогою скасування правового рішення, яке виникло в результаті укладення угоди. В межах даної статті було досліджено судо- ву практику, де з наведених прикладів судових рішень, зокрема, правових позицій Верховного Суду, в одних випадках, яскраво прослідкову- ється відсутність єдиного підходу до вирішення справ про визнання правочинів недійсними і за- стосування наслідків їх недійсності, в інших – слугують підкріпленням позиції авторів щодо за- стосування норм цивільного законодавства. Тож, у сучасних умовах виникає багато не тільки тео- ретичних, а й практичних проблем, пов’язаних із неоднаковим застосуванням судами одних і тих самих норм матеріального права при ухваленні рішень щодо визнання недійсності договорів. На підставі проведеного дослідження, авто- ри доходить висновку, що незважаючи на увагу до цього питання в літературі, а також наявність певних висновків вищих судових органів, для доктрини цивільного права не є єдністю у спів- відношенні неукладення та недійсності договорів.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/53710
Appears in Collections:Аналітично-порівняльне правознавство. Вип. 6 2022
Наукові публікації кафедри цивільного права та процесу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
16.pdf209.83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.