Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55390
Title: Становлення і розвиток дипломатичної служби та дипломатичної освіти в Республіці Польща (кінець XX – початок XXI ст.)
Authors: Палінчак, Микола Михайлович
Бусленко, В.В.
Keywords: Вишеградська четвірка, Республіка Польща, дипломатична служба, консульська служба, Дипломатична академія, дипломатична освіта, приватні університети, професійна підготовка дипломатичних кадрів.
Issue Date: 2023
Citation: Палінчак М.М., Бусленко В. Становлення і розвиток дипломатичної служби та дипломатичної освіти в Республіці Польща (кінець XX – початок XXI ст.). Регіональні студії. № 32. 2023. С. 164-168
Abstract: Стаття присвячена аналізу окремих етапів становлення і розвитку дипломатичної служби та дипломатичної освіти в Республіці Польща (РП). Дипломатична служба РП створювалася на основі Віденської конвенції про дипломатичні відносини (1961). Важливим для розвитку дипломатичної системи РП став ухвалений 27 липня 2001 р. Закон про закордонну службу. Функціонування дипломатичної служби Польщі за комуністичного періоду ґрунтувалося на радянській моделі, що безпосередньо впливало на здійснення зовнішньополітичної діяльності соціалістичної Польщі, функціонування її дипломатичної служби, підготовку дипломатичних кадрів, що ґрунтувалася на комуністичній ідеології. Демократичні перетворення в політичному, суспільному житті РП у 1990–1991 рр. вплинули на організацію дипломатичної служби в демократичній Польщі, підготовку дипломатичних кадрів нового покоління, що забезпечувала відповідна нормативно-правова база. Чітка зовнішня політика РП, орієнтація на європейську та світову інтеграцію, національні цінності, спрямованість на участь держави у формуванні стабільної безпекової політики в тісній співпраці з державами Вишеградської четвірки, НАТО, ЄС, ООН, ОБСЄ, розвиток добросусідських стосунків зі всіма державами світу – ці та інші чинники вплинули на концепцію підготовки дипломатів, високі вимоги до фахівців у сфері дипломатичної та консульської підготовки тощо. Показано роль Дипломатичної академії у всебічному процесі підготовки кандидатів, що приймаються на роботу до закордонної служби, а також у перепідготовці кадрів і підвищення їхньої кваліфікації, значення для професійної підготовки майбутніх фахівців-міжнародників приватних університетів. 2004 р. у Дипломатичній академії (Варшава) створено Школу досліджень закордонної політики. Важливим суб’єктом міжнародних відносин є польські інститути. У РП підготовку дипломатичних кадрів здійснюють численні університети різних форм власності. Польща – одна із європейських держав з високим рівнем дипломатичної освіти, зокрема приватної.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/55390
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри міжнародної політики

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
26.pdf345.08 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.