Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56030
Title: ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНІ АСПЕКТИ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ І ТРЕНДІВ
Other Titles: European integration aspects of higher education of Ukraine in the context of modern challenges and trends
Authors: Артьомов, Іван Володимирович
Keywords: : критерії вищої освіти, дослідницько-інноваційний універ ситет, інтернаціоналізація освіти, ЄПВО, Концепція УжНУ, Стратегічний план розвитку, перспективи та існуючі виклики.
Issue Date: 2023
Publisher: Ужгород: ДВНЗ «УжНУ»
Citation: Геополітика України: історія і сучасність: збірник наукових праць. Вип. 1 (30). / ред. кол.: Л. М. Газуда (гол. ред.) та ін. Ужгород: ДВНЗ «УжНУ», 2023. 156 с.
Series/Report no.: Вип. 1 (30);
Abstract: У статті проаналізовано євроінтеграційні складові вищої освіти України в контексті сучасних викликів і трендів. З’ясовано, що досягнуто істотного прогресу в адаптації національної системи вищої освіти до загальноєвропейських критеріїв. У контексті зазначеного зроблено висновки, що важливою стратегічною ціллю вищої школи України є реалізація завдань дослідницько-інноваційного ха рактеру в контексті Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Сою зом, законів України «Про освіту» та «Про вищу освіту», Стратегічного плану розвитку освіти на період 2022-2032 рр. та ін. На прикладах інтернаціоналізації освіти і науки в Ужгородському націо нальному університеті розкрито потенційні можливості для успішного інте грування до єдиного простору вищої освіти. Спираючись на аналіз стану реалізації Концепції інноваційного розвитку УжНУ на 2015-2025 рр., зроблено спробу виробити концептуальні підходи до формування Стратегічного плану на 2023-2032 рр., базових пріоритетів розвитку. Акцентовано, що Стратегічний план розвитку УжНУ формується в процесі реалізації наукового проєкту «Транскарпатський центр Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку». Сформульовано завдання щодо використання існуючих резервів на шляху до ЄПВО, а також форм і методів роботи для подолання існуючих викликів і загроз у розвитку вищої освіти в умовах агресії Росії та війни з Україною.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56030
ISSN: 2078-1431
Appears in Collections:Наукові публікації (ННІ євроінтеграційних досліджень)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.