Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56363
Title: Досвід впровадження інтеґрованої сертифікатної програми «Ромські студії в УжНУ»
Authors: Зан, Михайло Петрович
Keywords: Ромські студії, Ужгородський національний університет, Міжнародний фонд "Відродження", Інтеґрована сертифікатна програма
Issue Date: 2019
Publisher: ФОП Наумченко Н.В. (м. Ужгород)
Citation: Зан М. Досвід впровадження інтеґрованої сертифікатної програми «Ромські студії в УжНУ». Толерантність на кордонах Європи: вимір для України. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції; [Упоряд.: І. Вегеш, М. Колодій; Відп. за вип. М. Вегеш]: Ужгород: ФОП Наумченко Н.В., 2019. С. 118–122.
Abstract: У статті йдеться про досвід впровадження інтегрованої сертифікатної програми "Ромські студії в УжНУ". Автор виділяє 5 етапів її підготовки та реалізації. Перший етап (підготовчий; 2013–2014 роки). Другий етап (розробка і затвердження інтеґрованої сертифікатної програми та навчально-методичних рекомендацій шести ромознавчих навчальних дисциплін; січень – квітень 2015 року). Третій етап (фахове вдосконалення навчально-методичних рекомендацій шести ромознавчих навчальних дисциплін і проведення фокус-груп серед студентів УжНУ; січень – квітень 2016 року). Четвертий етап (підготовка та проведення в УжНУ масштабної міжнародної науково-практичної конференції «Ромські студії: досвід країн Центрально-Східної Європи та перспективи для України (до 90-річчя відкриття ромської школи в Ужгороді; жовтень – листопад 2016 року)». П’ятий етап (викладання шести навчальних дисциплін «Ромських студій в УжНУ» на факультативній основі; жовтень 2017 – травень 2018 років). Розроблені навчально- методичні рекомендації шести ромознавчих навчальних дисциплін так і не стали обов’язковими предметами для студентів. Очевидно, що для цього потрібна не лише фінансова підтримка міжнародного фонду «Відродження» (м. Київ), але й включення ромських студій до навчальних програм, які вивчаються на спеціальностях соціо-гуманітарного циклу УжНУ. В найближчій перспективі на базі інтеґрованої сертифікатної програми «Ромські студії в УжНУ» можна залучити фахівців різних галузей – історії, політології, права, соціології, соціальної роботи, педагогіки, психології, філології. Подальша реалізація проекту «Ромських студій в УжНУ» без сумніву сприятиме подоланню негативних стереотипів щодо ромів, гармонізації мультикультурного діалогу в українському суспільстві та утвердженню цінностей толерантного європейського співтовариства.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56363
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Зан М._Досвід_Ромські студії в УжНУ_2019.pdf1.77 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.