Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56377
Title: Політична участь та представництво угорської етнічної громади в Україні та Словацькій Республіці (за результатами експертного опитування)
Authors: Зан, Михайло Петрович
Keywords: Етнополітологія, Етнічні меншини, Угорська етнічна громада України, Угорська етнічна громада Словаччини, Політична участь, Політичне представництво
Issue Date: 2020
Publisher: ГО «Причорноморський центр досліджень проблем суспільства» (м. Одеса)
Citation: Зан М.П. Політична участь та представництво угорської етнічної громади в Україні та Словацькій Республіці (за результатами експертного опитування). Сучасні проблеми світового співтовариства та роль суспільних наук у забезпеченні його розвитку: матеріали міжнародної науково-практичної конференції (м. Одеса, Україна, 13–14 березня 2020 року). Одеса: ГО «Причорноморський центр досліджень проблем суспільства», 2020. С. 75–80.
Abstract: Порівняльний аналіз політичної участі та представництва у владі угорської етнічної спільноти України та Словацької республіки дозволяє зробити наступні узагальнення. По-перше, угорці України, компактно зосереджені на Закарпатті, репрезентують найбільшу міноритарну групу цього регіону. Натомість угорська громада охоплює значний ареал на Півдні Словаччини. Фактично йдеться про «етнічну територію» угорського етносу, яку вперше в політичній історії було розмежовано рішенням Тріанонського договору 4 червня 1920 року. По-друге, діяльність угорських політичних партій та громадських організацій в Україні є більш-менш стабільною, натомість у Словаччині політичний порядок денний угорського політикуму часто змінювався (виникнення нових партій, утворення коаліцій тощо). Очевидно, цей чинник у поєднанні з наростанням популістських політичних проектів й призвів до відсутності парламентського представництва за результатами виборів 2020 року. По-третє, найбільш відомим українським політиком угорського походження є голова партії «КМКС «Партія угорців України» Василь Брензович, а лідер політичної партії «Міст» Бела Бугар вже тридцять років репрезентує угорську етнічну громаду на загальнонаціональному рівні Словацької Республіки.
Type: Text
Publication type: Тези до статті
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/56377
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.