Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57240
Title: "Зелені" партії у структурі політичного ландшафту країн Європейського Союзу
Other Titles: “GREEN” PARTIES IN THE POLITICAL LANDSCAPE STRUCTURE OF THE EUROPEAN UNION COUNTRIES
Authors: Остапець, Юрій Олександрович
Червеняк, Кристина Тарасівна
Keywords: Європейський Союз, Західна Європа, Центральна Європа, Європарламент, парламентські вибори, «зелені» / екологічні партії, зелена політика, «нові ліві», «мейнстримні партії», політичні партії, партійні системи.
Issue Date: 2023
Publisher: Видавничий дім "ГЕЛЬВЕТИКА"
Citation: Остапець Ю., Червеняк К. "Зелені" партії у структурі політичного ландшафту країн Європейського Союзу. Регіональні студії. 2023. № 35. С. 100-107.
Abstract: Охарактеризовано причини успіху, ідеологічні маркери та електоральні результати «зелених» партій на парламентських виборах у країнах Європейського Союзу упродовж 2019–2023 рр. Констатовано, що в 14 європейських державах «зелені» партії представлені в національних парламентах, беруть участь у діяльності уряду, що дозволяє стверджувати про важливі інституційні зміни в європейському партійному ландшафті. Зазначено, що до основних причин популярності зелених партій у Євросоюзі належать такі: забруднення навколишнього середовища, міграційні процеси / міграційна криза 2015–2016 рр.; нові суспільні розшарування за результатами глобалізаційних процесів; кризові явища та протиріччя глобальної економіки; трансформація системи цінностей у напрямку від домінування матеріальних до постматеріальних та інші. У розвитку «зелених» (екологічних) партій виокремлено такі етапи: перший (1960–1970): виникнення та становлення екологічних рухів; другий (1970–1980): політизація «зеленого» руху; третій (1980–1990): перетворення у більшості країн ЄС зелених рухів у політичні партії; четвертий (починаючи з 1990 р.): подальша інституціалізація «зелених» партій, утворення «Європейської партії Зелені» та умовне об’єднання екологічних партій та рухів у єдину «сім’ю зелених партій». Констатовано, що останній період, який бере початок з 1990 р. характеризується такими ознаками: а) «зелені» партії стають повноправними партнерами «мейстримних» партій у формуванні урядових коаліцій; б) традиційні партії «запозичують» у зелених партій програмні положення і виборчі гасла; в) збільшується електоральна підтримка вказаних партій на національних парламентських виборах та виборах до Європарламенту, і як наслідок вони стають впливовими гравцями національних європейських політій. Показано електоральні результати екологічних партій на парламентських виборах 2019–2023 рр. та констатовано, що в країнах Західної Європи їхній результат значно вищий, ніж у країнах Центральної Європи. Акцентовано, що найбільш вагомий вплив екологічні партії мають в Німеччині, Австрії, Данії, Швеції та Фінляндії.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57240
ISSN: 2663-6115
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Остапець_Зелені партії.pdf437.29 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.