Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57390
Title: Когнітивно-семіотичне підґрунтя вивчення сенсорики запаху і смаку в художньому тексті
Other Titles: Cognitive semiotic basis for study of smell and taste sensory in literary text
Authors: Сидоренко, Т. В.
Keywords: сенсорика запаху і смаку, сенсорне сприйняття, когнітивна репрезентація, семіотичні механізми, образність, smell and taste sensory, sensory perception, cognitive representation, semiotic mechanisms, imagery
Issue Date: 2018
Publisher: Видавничий дім "Гельветика"
Citation: Сидоренко, Т. В. Когнітивно-семіотичне підґрунтя вивчення сенсорики запаху і смаку в художньому тексті / Т. В. Сидоренко // Закарпатські філологічні студії / редкол.: І. М. Зимомря (гол. ред.), О. Ю. Кочмар, Х. І. Зикань та ін. – Ужгород : Видавничий дім "Гельветика", 2018. – Т. 2, Вип. 3. – С. 49–52. – Рез. укр., рос., анл. – Бібліогр: с. 52 (26 назв)
Series/Report no.: Закарпатські філологічні студії;
Abstract: У статті сенсорне сприйняття розкрито як засіб сприйняття навколишнього світу, що може бути когнітивно репрезентовано, та як джерело образності в прозових творах. На матеріалі романів сучасної британської письменниці Дж. Харріс та американської письменниці Е. Бауермайстер розглянуто особливості вербальної репрезентації сенсорики запаху і смаку в когнітивному аспекті. Проаналізовано семіотичні механізми функціонування ольфакторної та густаторної образності в художньому тексті. Окреслено наративні особливості сенсорики запаху і смаку в художніх творах.
The article reveals sensory perception as means of perception of the environment that can be represented cognitively, and as a source of imagery in literature. Specific ways of verbal representation of smell and taste sensory in their cognitive aspect are discussed on the basis of the novels by modern English author J. Harris and American author E. Bauermeister. Semiotic mechanisms of functioning of olfactory and gustatory imagery in literary text. The narrative feature of smell and taste sensory in literary works is outlined.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/57390
ISSN: 2524-0390
Appears in Collections:Закарпатські філологічні студії Випуск 3 Том 2 2018

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
КОГНІТИВНО-СЕМІОТИЧНЕ ПІДҐРУНТЯ.pdf204.96 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.