Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/60492
Title: Сучасний стан та організація харчування військовослужбовців Збройних Сил України в умовах російської агресії проти України
Other Titles: The current state and organization of military nutrition of Ukrainian Armed Forces in the conditions of Russian aggression against Ukraine
Authors: Лотоцька-Дудик, У. Б.
Крупка, Н. О.
Чорна, В. В.
Keywords: збройні сили, збалансоване харчування, бойові дії, військовий сухий пайок, armed forces, balanced nutrition, combat operations, military dry rations
Issue Date: 2023
Publisher: Видавничий дім "Гельветика"
Citation: Лотоцька-Дудик, У. Б. Сучасний стан та організація харчування військовослужбовців Збройних Сил України в умовах російської агресії проти України / У. Б. Лотоцька-Дудик, Н. О. Крупка, В. В. Чорна // Науковий вісник Ужгородського університету: серія: Медицина / редкол.: С. С. Філіп (голов. ред.), К. Є. Румянцев, Р. М. Сливка та ін. – Ужгород : Видавничий дім "Гельветика", – 2023. – Вип. 1 (67) – С. 89–94. – Бібліогр.: с. 93–94 (21 назва); рез. укр., англ. URL https://med-visnyk.uzhnu.uz.ua/index.php/med/article/view/221/338
Series/Report no.: Медицина;
Abstract: Актуальність: Для забезпечення високого рівня фізичного, когнітивного, емоційного стану військовослужбовців, виконання службово-бойових завдань необхідне забезпечення повноцінним харчуванням особового складу, налагодження логістики постачання харчових продуктів у польових умовах з відривом від баз постачання. Мета роботи: проаналізувати вимоги до організації харчування військовослужбовців ЗС України, у тому числі при виконанні бойових завдань. Матеріали та методи: інформаційно-пошуковий, контент-аналіз, аналіз законодавчо-нормативних документів та наукових публікацій вітчизняних та зарубіжних дослідників. Результати дослідження. Із перших днів повномасштабного вторгнення російських військ в Україну розроблено мобільну систему харчування військ, в якій важливе місце займає реалізація нового підходу до нормування харчування на основі створення раціонів, здатних забезпечити військовослужбовців їжею, максимально підготовленою до вживання. Перехід на нову систему харчування згідно Каталогу дозволяє організовувати повноцінне високоякісне харчування особового складу з використанням різноманітних груп продуктів та можливістю індивідуального коригування з урахуванням умов перебування та виконання завдань військового підрозділу. За відсутності умов приготування їжі військові харчуються сухими пайками: загальновійськовий пайок (Норма № 10) або більш вдосконалений і збалансований (Норма № 15). Різноманітність раціонів пайків, їх комплектація, технологічні (реторт-пакети) та тактичні (безполуменеві нагрівачі) інновації є суттєвим кроком в напрямку оптимізації харчування військовослужбовців Збройних Сил України. Висновки. Незважаючи на численні нововведення в системі організації харчування військовослужбовців, у тому числі при проведенні бойових дій, необхідний його постійний нутриціологічний моніторинг з метою коригування військових пайків для забезпечення повноцінним харчуванням особового складу різних спеціальностей.
Background. In order to ensure a high level of physical, cognitive, and emotional state of servicemen, to perform service and combat tasks, it is necessary to provide adequate nutrition for the personnel, to establish the logistics of the supply of food products in field conditions away from the supply bases. Aim: to analyze the requirements for the organization of nutrition for servicemen of the Armed Forces of Ukraine, including during the execution of combat missions. Materials and methods. information retrieval, content analysis, analysis of legislative and regulatory documents and scientific publications of ukrainian and foreign researchers. Results: Since the first days of the full-scale invasion of Ukraine by Russian troops, a mobile system of troop nutrition has been developed, in which an important place is occupied by the implementation of a new approach to food rationing based on the creation of rations that can provide military personnel with food that is as prepared as possible for consumption. The transition to the new food system in accordance with the Catalog allows us to organize high-quality nutrition for personnel using a variety of food groups and the possibility of individual adjustment to the conditions of stay and the tasks of the military unit. In the absence of cooking conditions, the military eat dry rations: general military rations (Norm № 10) or more advanced and balanced rations (Norm № 15). The variety of rations, their equipment, technological (retort packs) and tactical (flameless heaters) innovations are a significant step towards optimizing the nutrition of the military personnel of the Armed Forces of Ukraine. Conclusions: Despite numerous innovations in the system of catering for military personnel, including during combat operations, constant nutritional monitoring is needed to adjust military rations to ensure that personnel of various specialties are provided with adequate nutrition.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/60492
ISSN: 2415-8127
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Медицина. Випуск 1 (67) 2023



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.