Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/60828
Title: ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ВИБОРЧИМИ ПРОЦЕСАМИ В УКРАЇНІ: ХАРАКТЕРИСТИКА ВІТЧИЗНЯНОГО ДОСВІДУ У ЄВРОПЕЙСЬКОМУ КОНТЕКСТІ
Other Titles: ORGANIZATION OF ELECTION PROCESSES MANAGEMENT IN UKRAINE: CHARACTERISTICS OF DOMESTIC EXPERIENCE IN THE EUROPEAN CONTEXT
Authors: Остапець, Юрій Олександрович
Панькович, Віталій Володимирович
Keywords: Європейський Союз, Україна, виборча кампанія, парламентські вибори, місцеві вибори, організація управління виборчим процесом, орган адміністрування виборами, моделі адміністрування виборів, міжнародні виборчі стандарти, Центральна виборча комісія.
Issue Date: 2024
Publisher: Київ:Наукові перспективи
Citation: 1. Остапець Ю., Панькович В. Організація управління виборчим процесом в Україні: характеристика вітчизняного досвіду у європейському контексті. Наукові перспективи. Серія «Державне управління». 2024. № 3 (45). С. 334–347.
Abstract: Охарактеризовано вітчизняний досвід управління виборчими процесами у європейському контексті. Зазначено, що розрізняють три моделі адміністрування виборів: 1) незалежна модель; 2) урядова модель; 3) змішана модель. В Україні впроваджена незалежна модель адміністрування виборчих процесів, сутність якої полягає у створенні спеціального незалежного органу для організації виборчих кампаній. Таким органом в Україні є Центральна виборча комісія. Вказано, що управління виборчими процесами Україні здійснюються у відповідності до європейських виборчих стандартів. Виокремлено три рівні європейських виборчих стандартів: 1) універсальні, міжнародні нормативно-правові акти (базовий рівень, застосовуються для 193 країн-членів ООН); 2) європейські виборчі стандарти (регіональний рівень, застосовуються для 57 країн-членів Організації з безпеки і співробітництва в Європі); 3) європейські виборчі стандарти (субрегіональний рівень, застосовуються для 27 країн-членів Європейського Союзу). Становлять вимоги, що діють виключно в межах Європейського Союзу, насамперед, щодо виборів до Європейського парламенту. Підкреслено, що нормативно-правову основу управління виборчими процесами в Україні утворюють: Конституція України, Виборчий кодекс України (2019 р.), Закони України «Про Центральну виборчу комісію» (1997 р.), «Про Державний реєстр виборців» (2007 р.), «Про всеукраїнський референдум» (2021 р.), а також «Стратегічний план Центральної виборчої комісії на 2020–2025 роки». Зроблено висновок, що законодавча база щодо управління виборчими процесами в Україні ще не набула узгодженості та не відповідає світовим вимогам до організації демократичних виборів, про що свідчать висновки іноземних спостерігачів, які працювали в Україні під час останніх парламентських (2019 р.) та місцевих (2020 р.) виборів. А також констатовано, що українська модель управління виборчими процесами має низку недоліків і повинна бути відкорегована у відповідності до європейських стандартів організації і проведення виборчих кампаній.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/60828
ISSN: 2708-7530
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри політології і державного управління



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.