Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/61752
Title: Вирішення проблем розвитку освіти Підкарпатської Русі в період Чехословацької республіки (1919-1938 рр.)
Authors: Кляп, Маріанна Іванівна
Keywords: освіта, школа, Закарпаття, Чехословацька республіка, педагогічні кадри, Августин Волошин, органи управління освітою
Issue Date: 2019
Publisher: Україна. Здоров̓я нації. Науково-практичний журнал.
Citation: Україна. Здоров̓я нації. Науково-практичний журнал. № 2 (55), 2019 р.: Матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю «Сучасні підходи до формування професійних компетентностей фахівців фізичної терапії та ерготерапії» (17-18 жовтня 2019 року, м. Ужгород). – Київ: ДУ "Український інститут стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров̓я України, 2019 р. - 222 с. – С. 175-176.
Series/Report no.: 2 (55);
Abstract: У статті дається аналіз розвитку шкільництва Закарпаття, яке у міжвоєнний період входило до складу Чехословаччини під назвою Підкарпатська Русь. Показано позитивну роль органів управління краєм у питанні збільшення кількості шкіл, відкритті нових закладів освіти. Влада Чехословацької республіки відкривала не тільки народні (початкові) школи, але й заклади середньої освіти (горожанські школи та гімназії), ремісничі заклади, педагогічні семінарії, які проводили навчання на рідній мові. Враховуючи мультиетнічний склад населення краю, функціонували школи і для молоді національних спільнот (угорців, німців, ромів). У статті підкреслено певні ознаки чехізації освіти, коли пріоритет надавався навчальним закладам з чеською мовою навчання, що не відповідало відсотку чеського населення краю. Проаналізовано основні кроки, які були здійснені органами управління освітою щодо забезпечення навчальних закладів кваліфікованими молодими педагогами. Відзначено великий внесок провідного вченого-педагога Августина Волошина у підготовку педагогічних кадрів для шкіл, передусім з числа місцевої молоді, та вплив цього процесу на утвердження української ідеї за Карпатами. Висвітлено основні підходи до організації роботи Ужгородської вчительської семінарії, якою керував Августин Волошин, щодо формування національно свідомих фахівців для шкільництва краю. У статті підкреслено значний прогрес у розвитку освіти Підкарпатської Русі в період Чехословацької Республіки.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/61752
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фізичної терапії, реабілітації, спеціальної та інклюзивної освіти

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Педагог кадри міжвоєн періоду.docarticle103.5 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.