Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/69172
Title: Аналіз стану забруднення харчових продуктів у Закарпатській області в динаміці впродовж 2010–2014 років
Other Titles: The analysys of the condition of contamination of food resources of transcarpathian region during the period of 2010-2014
Authors: Микита, Христина Іванівна
Keywords: аналіз, забруднення, харчові продукти, профілактичні заходи, analysis, contamination, food products, prophylactic measures
Issue Date: 2015
Publisher: ТОВ "Поліграфцентр "Ліра"
Citation: Микита, Х. І. Аналіз стану забруднення харчових продуктів у Закарпатській області в динаміці впродовж 2010–2014 років Х. І. Микита // Проблеми клінічної педіатрії. – 2015. – № 3 (29). – С. 74–81.
Abstract: Проведений аналіз стану забруднення харчових продуктів міст і населених пунктів Закарпатської області в динаміці впродовж 2010-2014 років. На основі проаналізованого матеріалу виявлено порушення вимог санітарного законодавства протягом 2010-2014 років на всіх об’єктах харчової промисловості в Закарпатської області. Найбільша питома вага нестандартних проб харчових продуктів за мікробіологічними показниками спостерігалася у 2010 році (4,1%), найменша – у 2014 році (3,1%); за фізико-хімічними показниками: найвища – у 2010 і 2011 роках (по 1,5%), найменша – у 2013 і 2014 роках (по 1,0%). Невідповідність харчових продуктів санітарно-гігієнічним нормативам за різними показниками пов’язана із недостатнім контролем за їх виробництвом, а також ввезенням з інших країн небезпечних і неякісних продуктів. Розроблено ряд заходів для запобігання забруднення харчових продуктів, а саме: напрацьовано певну законодавчу базу – це закони України „Про безпечність та якість харчових продуктів“, 2005 р., „Про ветеринарну медицину“, 2006 р. і „Про карантин рослин“, 2006 р.
The analysis of the condition of contamination of food resources of cities and locali-ties ofTranscarpathian region has been conducted during the period of 2010-1014. The violation of requirements has been found on the base of analyzed material of sanitary legislation during the period of 2010-2014 on all subjects of food resources in Transcarpathian region. The largest shared weight of extraordinary tests of food resources by microbiological indicators is observed in 2010 (4,1%), the least in 2014 (3,1%); by physical – chemical parameters is the highest - in 2010 and 2011 (each 1,5%), the least - in 2013 and 2014 (each 1,0%). Impropriety of food resources to the sanitary - hygienic norms by different performances is related with insufficient control of their production and import of dangerous and bad quality food too. A number of measures is made for prevention of contamination of food resources, including: certainly gained legislative base – it’s the law of Ukraine “About the safety and quality of food resources”, 2005; “About the veterinary medicine”, 2006 and “About quarantine of plants”, 2006.
Description: https://drive.google.com/file/d/1S5Ao4VqiCEaE0jostqhqRB9DM_iraccl/view?usp=sharing
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/69172
ISSN: 1998-6475
Appears in Collections:Проблеми клінічної педіатрії. Випуск № 3 (29) 2015

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Тит. Пробл. клін. пед. №3(29) 2015.pdf2.05 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.