Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/7737
Title: Вплив свинцю на стан прооксидантно-антиоксидантної системи в хлоропластах моху Fontinalis antipyretica Hedw.
Other Titles: Influence of lead on the state of preoxidative and antioxidative system in chloroplasts of the moss Fontinalis antipyretica Hedw.
Authors: Кияк, Н. Я.
Keywords: свинець, ізольовані хлоропласти, показники оксидного стресу
Issue Date: 2010
Publisher: Видавництво УжНУ «Говерла»
Citation: Кияк, Н. Я. Вплив свинцю на стан прооксидантно-антиоксидантної системи в хлоропластах моху Fontinalis antipyretica Hedw. [Текст] / Н. Я. Кияк // Науковий вісник Ужгородського університету : Серія: Біологія / редкол.: В.І. Ніколайчук (гол. ред.), В.В. Моргун, М.Я. Співак та ін. – Ужгород: Видавництво УжНУ «Говерла», 2010. – Вип. 27. – С. 115–120. – Бібліогр.: с. 119–120 (35 назв).
Series/Report no.: Біологія;
Abstract: Досліджено вплив ацетату свинцю на вміст фотосинтетичних пігментів та розви- ток оксидного стресу в ізольованих хлоропластах моху F. antipyretica. Показано, що внесення ацетату свинцю (0,1– 1,0 мкМ) у середовище інкубації хлоропластів спричинює деградацію хлорофілів, індукує процеси перекисного окислення ліпідів та окислювальної модифікації білків. Ключові слова: свинець, ізольовані хлоропласти, показники оксидного стресу.
Influence of lead acetate on the content of photosynthetic pigments and on the development of oxidative stress in isolated chloroplasts of moss F. antipyretica was investigated. It was shown, that adding of lead acetate (0,1– 1,0 µM) in chloroplasts incubation medium caused chlorophylls degradation, induced the lipid peroxidation processes and oxidative modification of proteins. Key words: lead, isolated chloroplasts, parameters of oxidative stress.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/7737
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Біологія. Випуск 27 - 2010



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.