Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/15608
Title: Вплив факторів середовища на ріст і утворення полісахариду Chlorobium limicola
Other Titles: Influence of the environmental factors on the growth and formation of polysaccharide Chlorobium limicola
Authors: Горішний, М.Б.
Гудзь, С.П.
Федорович, А.М.
Keywords: зелені сіркобактерії, сірководень, полісахарид
Issue Date: 2007
Publisher: Видавництво УжНУ "Говерла"
Citation: Вплив факторів середовища на ріст і утворення полісахариду Chlorobium limicola [Текст] / М. Б. Горішний, С. П. Гудзь, А. М. Федорович // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Біологія / редкол.: В.І. Ніколайчук (гол. ред.), М.Я. Співак та ін. – Ужгород : Говерла, 2007. – Вип. 20. – C. 14–17. – Бібліогр.: с.17 (14 назв). – Рез. англ.
Abstract: Зелені сіркобактерії Chlorobium limicola ефективно використовують сірководень в процесі фотосинтезу. В присутності клітин бактерій утилізація сірководню протікала в 6-8 разів швидше. Зростання інтенсивності освітлення і концентрації вуглекислоти в середовищі стимулювало утворення біомаси. В клітинах Chlorobium limicola виявлено полісахарид, його утворення в клітинах стимулюється одночасним збільшенням кон- центрації вуглекислоти в середовищі і зростанням інтенсивності освітлення культури. Серед продуктів гідролізу полісахариду виявлена лише глюкоза. Ключові слова: зелені сіркобактерії, сірководень, полісахарид.
Green sulphuretted bacteria Chlorobium limicola effectively use hydrogen sulfide in the process of photosynthesis. In the presence of the cells of the bacteria utilization of hydrogen sulfide appeared to be 6-8 times faster. Increase in light intensity and concentration of carbonic acid in the environment stimulated the formation of a biomass. In the cells of Chlorobium limicola there has been noticed polysaccharide, the formation of which is stimulated by the simulteneous increace of carbonic acid concentration in the environment and lighting intensity of a crop culture. Among the products of polysaccharide hydrolysis there has been traced only glucose. Key words: green sulphuretted bacteria, hydrogen sulfide, polysaccharide.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/15608
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Біологія. Випуск 20 - 2007

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ВПЛИВ ФАКТОРІВ СЕРЕДОВИЩА НА РІСТ.pdf141.93 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.