Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/15608
Назва: Вплив факторів середовища на ріст і утворення полісахариду Chlorobium limicola
Інші назви: Influence of the environmental factors on the growth and formation of polysaccharide Chlorobium limicola
Автори: Горішний, М.Б.
Гудзь, С.П.
Федорович, А.М.
Ключові слова: зелені сіркобактерії, сірководень, полісахарид
Дата публікації: 2007
Видавництво: Видавництво УжНУ "Говерла"
Бібліографічний опис: Вплив факторів середовища на ріст і утворення полісахариду Chlorobium limicola [Текст] / М. Б. Горішний, С. П. Гудзь, А. М. Федорович // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Біологія / редкол.: В.І. Ніколайчук (гол. ред.), М.Я. Співак та ін. – Ужгород : Говерла, 2007. – Вип. 20. – C. 14–17. – Бібліогр.: с.17 (14 назв). – Рез. англ.
Короткий огляд (реферат): Зелені сіркобактерії Chlorobium limicola ефективно використовують сірководень в процесі фотосинтезу. В присутності клітин бактерій утилізація сірководню протікала в 6-8 разів швидше. Зростання інтенсивності освітлення і концентрації вуглекислоти в середовищі стимулювало утворення біомаси. В клітинах Chlorobium limicola виявлено полісахарид, його утворення в клітинах стимулюється одночасним збільшенням кон- центрації вуглекислоти в середовищі і зростанням інтенсивності освітлення культури. Серед продуктів гідролізу полісахариду виявлена лише глюкоза. Ключові слова: зелені сіркобактерії, сірководень, полісахарид.
Green sulphuretted bacteria Chlorobium limicola effectively use hydrogen sulfide in the process of photosynthesis. In the presence of the cells of the bacteria utilization of hydrogen sulfide appeared to be 6-8 times faster. Increase in light intensity and concentration of carbonic acid in the environment stimulated the formation of a biomass. In the cells of Chlorobium limicola there has been noticed polysaccharide, the formation of which is stimulated by the simulteneous increace of carbonic acid concentration in the environment and lighting intensity of a crop culture. Among the products of polysaccharide hydrolysis there has been traced only glucose. Key words: green sulphuretted bacteria, hydrogen sulfide, polysaccharide.
Тип: Text
Тип публікації: Стаття
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/15608
Розташовується у зібраннях:Науковий вісник УжНУ Серія: Біологія. Випуск 20 - 2007

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ВПЛИВ ФАКТОРІВ СЕРЕДОВИЩА НА РІСТ.pdf141.93 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.