Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/16515
Title: Айкідо як метод самоконтролю та зниження рівня тривожності школярів
Authors: Стегура, Ольга Володимирівна
Дуло, Олена Анатоліївна
Keywords: айкідо, тривожність, підлітковий вік
Issue Date: Sep-2017
Publisher: SCIENCE and EDUCATION a NEW DIMENSION. – Natural and Technical sciences.
Citation: Стегура О.В. Айкідо як метод самоконтролю та зниження рівня тривожності школярів / О.В. Стегура, О.А. Дуло // SCIENCE and EDUCATION a NEW DIMENSION. – Natural and Technical sciences. - V (15). – 2017. – Issue 140. – Р. 43 –45.
Abstract: В науковій статті показана доцільність вивчення та використання технік айкідо як методу корекції тривожності у підлітків 12-14 років. Доведена висока ефективність впливу занять айкідо на емоційний стан підлітків на підставі нормалізації коефіцієнта тривожності учнів експериментальної групи, а також достовірного зниження рівня шкільної тривожності за вісьмома факторами опитувальника Філіпса, що є позитивним наслідком для дітей в період переходу від молодшого шкільного віку до підліткового.
Description: Запропонована програма занять айкідо з метою корекції рівня тривожності підлітків включала 6 факторів впливу, а саме: етикет пiд час занять, авторитет сенсея, вiдповiдальнiсть за здоров’я і безпеку партнерiв, повага до семпаїв та їх знань, постійне удосконалення своїх навичок, показові виступи та атестації на пояси. В результаті занять айкідо в учнів ЕГ спостерігалось достовірне зниження показника загального рівня тривожності в школі в 2,51 рази, показник фактору страху не відповідати очікуванням оточуючих знизився у 2,44 рази, показник фактору переживання соціального стресу знизився у 1,99 рази (за тестом Філіпса) та відбулася достовірна позитивна динаміка Ктр з 0,3210,08 до 0,2140,07 (р  0,05), тоді як рівень тривожності за Ктр опитувальника Дж. Тейлора в учнів КГ залишився без істотних змін. Вказані позитивні зміни обґрунтовують доцільність призначення занять айкідо у школярів, які мають підвищений рівень тривожності, що буде сприяти усуненню емоційного дискомфорту підлітків та нормалізації психічного стану дітей.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/16515
ISSN: p-ISSN 2308-5258
p-ISSN 2308-1996
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри клінічних дисциплін

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Stegura_O_article.doc146 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.