Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/20472
Title: | Фітоадаптогени та їх потенційні антиоксидантні властивості |
Other Titles: | Herbal adaptogens and their potential antioxidant properties |
Authors: | Ґоґальова, З. Порачова, Я. Седлак, В. Конечна, М. Мидларова Блашчакова, М. Мірутенко, Владислав Валентинович |
Keywords: | антиоксидантна активність, адаптогени, корисні фармацевтичні властивості, метод DPPH, IC50, Antioxidant activity, pharmaceutical benefits, DPPH method, IC50,, adaptogens |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Видавництво УжНУ "Говерла" |
Citation: | Herbar adaptogens and their potential antoxidant properties / Z. Gogal`ova, J. Paracova, V. Sedlak, M. Konecna // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Біологія / голов. ред. Л.М.Фельбаба-Клушина. – Ужгород, 2017. – Вип. 42. – C. 7-10. – бібілогр.: с.10. |
Series/Report no.: | Біологія; |
Abstract: | Адаптогени представляють собою трави з корисними фармацевтичними властивостями завдяки їх компенсуючій, тонізуючій та регулюючій функціям. Антиоксидантний потенціал адаптогенів рідко згадується. У роботі досліджено антиоксидантний потенціал трьох адаптогенних екстрактів Aralia mandshurica (Rupr. Et Maxim), Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. і Eleutherococcus senticosus (Rupr
& Maxim.). Антиоксидантну активність екстрактів визначали методом DPPH. Результати оцінювали шляхом порівняння значень IC50. Водний і спиртовий екстракт Schisandra chinensis мав найвищу антиоксидантну активність. Adaptogens represent herbs with pharmaceutical benefits due to their balancing, tonic and regulative functions. The antioxidant potential of adaptogens is rarely mentioned. The study investigated the antioxidant potential of three adaptogen extracts Aralia mandshurica (Rupr. et Maxim), Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. and Eleutherococcus senticosus (Rupr. & Maxim.). The antioxidant activity of extracts was determined by the DPPH method. The results were evaluated by comparing of IC50 values. Aqueous and ethanol extract of Schisandra chinensis had the highest antioxidant activity. |
Type: | Text |
Publication type: | Стаття |
URI: | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/20472 |
ISSN: | 2075-0846 |
Appears in Collections: | Науковий вісник УжНУ. Серія: Біологія. Випуск 42 - 2017 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Ґоґальова З..pdf | 226.09 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.