Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/27221
Title: Номінація обрядових страв весняного циклу у східноподільських говірках
Other Titles: The spring-cycle ritual dishes nominations in eastern podil dialects
Authors: Оскирко, О.
Keywords: назви обрядових страв, східноподільські говірки, способи номінації, однослівні найменування, аналітичні найменування, names of ritual dishes, Eastern Podil dialects, methods of nomination
Issue Date: 2018
Publisher: ДВНЗ "УжНУ"
Citation: Оскирко, О. Номінація обрядових страв весняного циклу у східноподільських говірках [Текст] / О. Оскирко // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Філологія / гол. ред. Г.В. Шумицька. – Ужгород : Говерла, 2018. – Вип. 1 (39). – С. 122-125
Series/Report no.: Філологія;
Abstract: У статті проаналізовано назви на позначення обрядових страв весняного циклу. З’ясовано, що пе- реважна більшість лексем – питомі лексеми та їх деривати, рідше – однослівні найменування, утворені внаслідок метафоричного перенесення назв птахів на вироби з тіста. Визначальними диференційними ознаками у лексико- семантичній групі на позначення обрядових страв весняного циклу є «розмір», «місце виготовлення», «колір».
В статье проанализированы названия для обозначения обрядовых блюд весеннего ци- кла. Выяснено, что подавляющее большинство лексем – удельные лексемы и их дериваты, реже – одно- словные наименования, образованные в результате метафорического переноса названий птиц на изделия из теста. Определяющими дифференциальными признаками в лексико-семантической группе на обозна- чения обрядовых блюд весеннего цикла является «размер», «место изготовления», «цвет».
The article represents the names and definitions of spring-cycle ritual dishes. It is distinguished that the most popular lexemes are specific tokens and their derivatives, less commonly used are one-word names, formed as a result of the metaphorical transfer of birds’ names to pastry. The defining differential features for lexical-semantic group of the spring-cycle ritual dishes are "size", "place of production", "colour".
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/27221
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Філологія. Випуск 1(39) - 2018

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
НОМІНАЦІЯ ОБРЯДОВИХ СТРАВ ВЕСНЯНОГО ЦИКЛУ.pdf391.74 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.