Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/27221
Title: | Номінація обрядових страв весняного циклу у східноподільських говірках |
Other Titles: | The spring-cycle ritual dishes nominations in eastern podil dialects |
Authors: | Оскирко, О. |
Keywords: | назви обрядових страв, східноподільські говірки, способи номінації, однослівні найменування, аналітичні найменування, names of ritual dishes, Eastern Podil dialects, methods of nomination |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | ДВНЗ "УжНУ" |
Citation: | Оскирко, О. Номінація обрядових страв весняного циклу у східноподільських говірках [Текст] / О. Оскирко // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Філологія / гол. ред. Г.В. Шумицька. – Ужгород : Говерла, 2018. – Вип. 1 (39). – С. 122-125 |
Series/Report no.: | Філологія; |
Abstract: | У статті проаналізовано назви на позначення обрядових страв весняного циклу. З’ясовано, що пе-
реважна більшість лексем – питомі лексеми та їх деривати, рідше – однослівні найменування, утворені внаслідок
метафоричного перенесення назв птахів на вироби з тіста. Визначальними диференційними ознаками у лексико-
семантичній групі на позначення обрядових страв весняного циклу є «розмір», «місце виготовлення», «колір». В статье проанализированы названия для обозначения обрядовых блюд весеннего ци- кла. Выяснено, что подавляющее большинство лексем – удельные лексемы и их дериваты, реже – одно- словные наименования, образованные в результате метафорического переноса названий птиц на изделия из теста. Определяющими дифференциальными признаками в лексико-семантической группе на обозна- чения обрядовых блюд весеннего цикла является «размер», «место изготовления», «цвет». The article represents the names and definitions of spring-cycle ritual dishes. It is distinguished that the most popular lexemes are specific tokens and their derivatives, less commonly used are one-word names, formed as a result of the metaphorical transfer of birds’ names to pastry. The defining differential features for lexical-semantic group of the spring-cycle ritual dishes are "size", "place of production", "colour". |
Type: | Text |
Publication type: | Стаття |
URI: | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/27221 |
Appears in Collections: | Науковий вісник УжНУ Серія: Філологія. Випуск 1(39) - 2018 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
НОМІНАЦІЯ ОБРЯДОВИХ СТРАВ ВЕСНЯНОГО ЦИКЛУ.pdf | 391.74 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.