Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/27221
Название: | Номінація обрядових страв весняного циклу у східноподільських говірках |
Другие названия: | The spring-cycle ritual dishes nominations in eastern podil dialects |
Авторы: | Оскирко, О. |
Ключевые слова: | назви обрядових страв, східноподільські говірки, способи номінації, однослівні найменування, аналітичні найменування, names of ritual dishes, Eastern Podil dialects, methods of nomination |
Дата публикации: | 2018 |
Издательство: | ДВНЗ "УжНУ" |
Библиографическое описание: | Оскирко, О. Номінація обрядових страв весняного циклу у східноподільських говірках [Текст] / О. Оскирко // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Філологія / гол. ред. Г.В. Шумицька. – Ужгород : Говерла, 2018. – Вип. 1 (39). – С. 122-125 |
Серия/номер: | Філологія; |
Краткий осмотр (реферат): | У статті проаналізовано назви на позначення обрядових страв весняного циклу. З’ясовано, що пе-
реважна більшість лексем – питомі лексеми та їх деривати, рідше – однослівні найменування, утворені внаслідок
метафоричного перенесення назв птахів на вироби з тіста. Визначальними диференційними ознаками у лексико-
семантичній групі на позначення обрядових страв весняного циклу є «розмір», «місце виготовлення», «колір». В статье проанализированы названия для обозначения обрядовых блюд весеннего ци- кла. Выяснено, что подавляющее большинство лексем – удельные лексемы и их дериваты, реже – одно- словные наименования, образованные в результате метафорического переноса названий птиц на изделия из теста. Определяющими дифференциальными признаками в лексико-семантической группе на обозна- чения обрядовых блюд весеннего цикла является «размер», «место изготовления», «цвет». The article represents the names and definitions of spring-cycle ritual dishes. It is distinguished that the most popular lexemes are specific tokens and their derivatives, less commonly used are one-word names, formed as a result of the metaphorical transfer of birds’ names to pastry. The defining differential features for lexical-semantic group of the spring-cycle ritual dishes are "size", "place of production", "colour". |
Тип: | Text |
Тип публикации: | Стаття |
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): | https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/27221 |
Располагается в коллекциях: | Науковий вісник УжНУ Серія: Філологія. Випуск 1(39) - 2018 |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
НОМІНАЦІЯ ОБРЯДОВИХ СТРАВ ВЕСНЯНОГО ЦИКЛУ.pdf | 391.74 kB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.