Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/27221
Название: Номінація обрядових страв весняного циклу у східноподільських говірках
Другие названия: The spring-cycle ritual dishes nominations in eastern podil dialects
Авторы: Оскирко, О.
Ключевые слова: назви обрядових страв, східноподільські говірки, способи номінації, однослівні найменування, аналітичні найменування, names of ritual dishes, Eastern Podil dialects, methods of nomination
Дата публикации: 2018
Издательство: ДВНЗ "УжНУ"
Библиографическое описание: Оскирко, О. Номінація обрядових страв весняного циклу у східноподільських говірках [Текст] / О. Оскирко // Науковий вісник Ужгородського університету : серія: Філологія / гол. ред. Г.В. Шумицька. – Ужгород : Говерла, 2018. – Вип. 1 (39). – С. 122-125
Серия/номер: Філологія;
Краткий осмотр (реферат): У статті проаналізовано назви на позначення обрядових страв весняного циклу. З’ясовано, що пе- реважна більшість лексем – питомі лексеми та їх деривати, рідше – однослівні найменування, утворені внаслідок метафоричного перенесення назв птахів на вироби з тіста. Визначальними диференційними ознаками у лексико- семантичній групі на позначення обрядових страв весняного циклу є «розмір», «місце виготовлення», «колір».
В статье проанализированы названия для обозначения обрядовых блюд весеннего ци- кла. Выяснено, что подавляющее большинство лексем – удельные лексемы и их дериваты, реже – одно- словные наименования, образованные в результате метафорического переноса названий птиц на изделия из теста. Определяющими дифференциальными признаками в лексико-семантической группе на обозна- чения обрядовых блюд весеннего цикла является «размер», «место изготовления», «цвет».
The article represents the names and definitions of spring-cycle ritual dishes. It is distinguished that the most popular lexemes are specific tokens and their derivatives, less commonly used are one-word names, formed as a result of the metaphorical transfer of birds’ names to pastry. The defining differential features for lexical-semantic group of the spring-cycle ritual dishes are "size", "place of production", "colour".
Тип: Text
Тип публикации: Стаття
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/27221
Располагается в коллекциях:Науковий вісник УжНУ Серія: Філологія. Випуск 1(39) - 2018

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
НОМІНАЦІЯ ОБРЯДОВИХ СТРАВ ВЕСНЯНОГО ЦИКЛУ.pdf391.74 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.