Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/32507
Title: МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ КОМПОНЕНТІВ ТКАНИН І ОРГАНІВ ПРИ ОЖИРІННІ
Authors: Гарапко, Тетяна Василівна
Keywords: ожиріння, адипоцити, лептин, лімфоцити, селезінка.
Issue Date: 2018
Citation: 3. Гарапко ТВ. Морфологічні особливості компонентів тканин і органів при ожирінні. Вісник проблем біології і медицини. 2018;1,2 (143):12-6. doi: 10.29254/2077-4214-2018-1-2-143-12-16
Abstract: В статті наведений аналіз сучасної наукової літератури щодо змін в органах і тканинах при ожирінні. Ожиріння сприяє виникненню численних захворювань та їх ускладнень, таких як цукровий діабет 2 типу, гіпертонія, інсульт, хвороба жовчного міхура, остеоартрит, психосоціальні проблеми та певні види раку. Проте основні механізми розвитку патологічних станів органів унаслідок ожиріння залишаються незрозумілими. Розглянуто жирову тканину, як ендокринний орган, який утворює біля 50 біологічно активних речовин. Найбільш вагому роль відіграє біла жирова тканина. Основною структурною одиницею жирової тканини є високоспеціалізовані клітини – адипоцити. Описано вплив адипоцитокінів на різні тканини організму
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/32507
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри анатомії людини та гістології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вісник проблем біології і медицини, 2018.pdf2.16 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.