Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/62275
Title: «Різноманітність культур у ресторанному бізнесі, вплив на розвиток гастрономічного туризму: проблеми та перспективи» «Різноманітність культур у ресторанному бізнесі, вплив на розвиток гастрономічного туризму: проблеми та перспективи»
Authors: Каролоп, Олена Олександрівна
Загнибіда, Раїса Павлівна
Keywords: ресторанний бізнес, гастрономічний туризм, туристичні дестинації, українська кухня, гастрономічні івенти, національні страви, їжа, тренд, гастрономічні екскурсії
Issue Date: 2024
Publisher: ТОВ "Видавничий дім "Гельветика"
Abstract: Туризм та ресторанний ринок в Україні продовжують адаптуватися та розвиватися у воєнних реаліях. Війна сприяла переформатуванню тенденцій у розвитку туризму, зокрема і гастрономічного, як засобу пізнання української культури та способу підтримувати українське (наприклад, локальних виробників). Визначено об’єкти та цільову аудиторію гастротуризму, розглянуто класифікацію гастрономічних турів залежно від напрямків (сільський, міський; освітній, ресторанний, подієвий, екологічний, монотур, комбінований). Гастротуризм підтримує регіональний розвиток та зміцнює місцеву ідентичність й культуру. Багатонаціональність як потенціал сприяє розвитку гастрономічного туризму в Україні. Мультикультурна кухня задовольняє широкий спектр смаків і вподобань, успішно створює відчуття спільності у закладі ресторанного господарства. Встановлено, що гастрономічний туризм України знаходиться у стадії становлення порівняно з європейським, але має все необхідне для свого поступового розвитку. До сприятливих чинників процвітання гастрономічного туризму відносять кулінарну спадщину, відповідний рівень розвинутої інфраструктури, фермерські господарства з харчовими продуктами місцевих виробників, гастрономічні періодичні заходи (фестивалі, івенти, виставки тощо), різноманітний вибір закладів ресторанного господарства. Головною рушійною силою у розвитку гастротуризму стають тематичні фестивалі локальної їжі та місцевих страв.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/62275
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри туристичної інфраструктури та сервісу

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3873-Текст статті-3778-1-10-20240518.pdf451.91 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.