Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/66608
Title: Методичні підходи до визначення економічної ефективності виробництва в сільському господарстві
Other Titles: Methodological approaches to determination of economic efficiency of production in agriculture
Authors: Кузьменкo, O. А.
Keywords: економічна ефективність, критерій ефективності, ефективність сільського господарства, собівартість, рентабельність, economic efficiency, efficiency criterion, agricultural efficiency, prime cost, profitability
Issue Date: 2021
Publisher: Видавничий дім «Гельветика»
Citation: Кузьменкo, O. А. Методичні підходи до визначення економічної ефективності виробництва в сільському господарстві / O. А. Кузьменкo // Науковий вісник Ужгородського національного університету : серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство / редкол.: М. М. Король (голов. ред.), М. М. Палінчак, Я. П. Дроздовський та ін. – Ужгород : Видавничий дім "Гельветика", – 2021. – Вип. 38. – С. 63–67. – Бібліогр.: с. 66 (12 назв); рез. укр., англ. URL http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/38_2021ua/13.pdf
Series/Report no.: Міжнародні економічні відносини та світове господарство;
Abstract: Визначення ефективності є складною та багатогранною економічною категорією, яка показує вплив об’єктивних економічних факторів виробництва на результативність, що є показником мети виробництва, а саме збільшення доходу. Якісна характеристика економічної ефективності відображається у досягненні високої результативності використання засобів виробництва. Критерій виробничої ефективності показує відношення максимізації обсягу національного доходу (чистої продукції) до затрат живої й уречевленої праці. У сільському господарстві критерій ефективності пов’язаний із використанням ресурсів і виробничих споживчих вартостей. Кінцевою метою виробництва є споживання, яке здійснюється за рахунок новоствореної продукції, споживчої вартості, тобто національного доходу. Мірилом оцінки економічної ефективності суспільного виробництва прийнято національний дохід (чиста продукція), який є основним критерієм рівня господарювання в масштабах країни.
At the level of individual sectors of the national economy, the criteria of economic efficiency are specified according to the specifics of the direction. For example, in agriculture, it is primarily an increase in the production of net products at the lowest cost of living and tangible labor. For some agricultural producers, the criterion of economic efficiency of economic activity will be the maximum profit, because it characterizes the main purpose of production. It is difficult to assess the economic efficiency of agricultural production. This is due to the use of not only material, technical and labor resources, but also natural factors – heat, light, precipitation, etc., as well as scientific, technical and information. Not only live labor is used, but also past, as well as the environment. Therefore, the system of indicators makes it possible to conduct a comprehensive analysis and draw sound conclusions about improving the economic efficiency of production. With the help of a system of indicators it is possible to specify the main or auxiliary criteria, to give a generalized and qualitative description of economic processes. Practice shows that for different industries, levels of government and goals it is necessary to use different indicators, which should be organically related to the main criterion and provide a clearer comparison of the results. The economic result of the enterprise largely depends on the extent to which the financial return of the resources used and the extent to which the level of profitability is achieved in the process of formation of production costs. At the same time, to make certain conclusions about the level of economic efficiency of the enterprise, the profit must be compared with the costs or assets that provide business activities, to determine profitability, because the absolute amount of profit does not characterize the level of production efficiency. In determining the level of economic efficiency of production in agriculture, it is necessary to take into account the interrelated factors and indicators that make it possible to comprehensively determine the level of efficiency. Natural and cost indicators are used for this purpose.
Type: Text
Publication type: Стаття
URI: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/66608
ISSN: 2413-9971
Appears in Collections:Науковий вісник УжНУ Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. Випуск 38 - 2021



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.