Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/66608
Назва: Методичні підходи до визначення економічної ефективності виробництва в сільському господарстві
Інші назви: Methodological approaches to determination of economic efficiency of production in agriculture
Автори: Кузьменкo, O. А.
Ключові слова: економічна ефективність, критерій ефективності, ефективність сільського господарства, собівартість, рентабельність, economic efficiency, efficiency criterion, agricultural efficiency, prime cost, profitability
Дата публікації: 2021
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Кузьменкo, O. А. Методичні підходи до визначення економічної ефективності виробництва в сільському господарстві / O. А. Кузьменкo // Науковий вісник Ужгородського національного університету : серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство / редкол.: М. М. Король (голов. ред.), М. М. Палінчак, Я. П. Дроздовський та ін. – Ужгород : Видавничий дім "Гельветика", – 2021. – Вип. 38. – С. 63–67. – Бібліогр.: с. 66 (12 назв); рез. укр., англ. URL http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/38_2021ua/13.pdf
Серія/номер: Міжнародні економічні відносини та світове господарство;
Короткий огляд (реферат): Визначення ефективності є складною та багатогранною економічною категорією, яка показує вплив об’єктивних економічних факторів виробництва на результативність, що є показником мети виробництва, а саме збільшення доходу. Якісна характеристика економічної ефективності відображається у досягненні високої результативності використання засобів виробництва. Критерій виробничої ефективності показує відношення максимізації обсягу національного доходу (чистої продукції) до затрат живої й уречевленої праці. У сільському господарстві критерій ефективності пов’язаний із використанням ресурсів і виробничих споживчих вартостей. Кінцевою метою виробництва є споживання, яке здійснюється за рахунок новоствореної продукції, споживчої вартості, тобто національного доходу. Мірилом оцінки економічної ефективності суспільного виробництва прийнято національний дохід (чиста продукція), який є основним критерієм рівня господарювання в масштабах країни.
At the level of individual sectors of the national economy, the criteria of economic efficiency are specified according to the specifics of the direction. For example, in agriculture, it is primarily an increase in the production of net products at the lowest cost of living and tangible labor. For some agricultural producers, the criterion of economic efficiency of economic activity will be the maximum profit, because it characterizes the main purpose of production. It is difficult to assess the economic efficiency of agricultural production. This is due to the use of not only material, technical and labor resources, but also natural factors – heat, light, precipitation, etc., as well as scientific, technical and information. Not only live labor is used, but also past, as well as the environment. Therefore, the system of indicators makes it possible to conduct a comprehensive analysis and draw sound conclusions about improving the economic efficiency of production. With the help of a system of indicators it is possible to specify the main or auxiliary criteria, to give a generalized and qualitative description of economic processes. Practice shows that for different industries, levels of government and goals it is necessary to use different indicators, which should be organically related to the main criterion and provide a clearer comparison of the results. The economic result of the enterprise largely depends on the extent to which the financial return of the resources used and the extent to which the level of profitability is achieved in the process of formation of production costs. At the same time, to make certain conclusions about the level of economic efficiency of the enterprise, the profit must be compared with the costs or assets that provide business activities, to determine profitability, because the absolute amount of profit does not characterize the level of production efficiency. In determining the level of economic efficiency of production in agriculture, it is necessary to take into account the interrelated factors and indicators that make it possible to comprehensively determine the level of efficiency. Natural and cost indicators are used for this purpose.
Тип: Text
Тип публікації: Стаття
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/66608
ISSN: 2413-9971
Розташовується у зібраннях:2021 / Науковий вісник УжНУ Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. Випуск 38

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ.pdf361.44 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.